Skoleklasser bliver ikke lagt sammen

Børne- og Skoleudvalget har besluttet at droppe det effektiviseringsforslag, der handler om at lægge skoleklasser sammen for at opnå en højere klassekvotient. Dermed bliver der kun sendt effektiviseringsforslag i høring for halvdelen af de i alt 12,3 millioner kroner, som var målet.

06-12-2017

- Vi vil ikke bidrage til at skabe uro i folkeskolen i Egedal ved at flytte rundt på børnene for at opnå en økonomisk gevinst gennem en højere klassekvotient. Vi skal ikke forme børnene efter skolen, men skolen efter børnene.

Sådan lyder det fra formanden for Børne- og Skolevalget, Carina Buurskov, efter at udvalget tirsdag aften har drøftet en pulje af konkrete udviklings- og effektiviseringsforslag for i alt 16,5 millioner kroner.

Det forslag, der økonomisk set ville have givet den største effektivisering på 10,8 millioner kroner, handlede om at lægge skoleklasser sammen inden for hvert skoledistrikt for at opnå en højere klassekvotient på ca. 25. Men det forslag har udvalget altså valgt at droppe.

Forlag i høring for seks millioner
Børne- og Skoleudvalget har besluttet, at sende de øvrige udviklings- og effektiviseringsforslag for omkring seks millioner kroner i høring.

Udviklingsforslagene handler om at styrke børnenes faglighed med fokus på forebyggelse og endnu bedre læringsmiljøer, så flere børn - også dem med særlige behov - kan inkluderes i folkeskolen. I 2018 skal en analyse give bud på, hvordan skolernes fysiske rammer kan bruges mere optimalt.

Effektiviseringsforslagene går blandt andet ud på at:

• Samle Egedal Kommunes to autismetilbud på Balsmoseskolen.
  • Nedlægge 'Pusterummet' til børn med særlige udfordringer
  • Indføre en ny mere gennemskuelig budgetmodel, der giver skolerne større handlefrihed

Kun få muligheder på den korte bane
Udvalgsformand Carina Buurskov medgiver, at Børne- og Skoleudvalget kun har løst halvdelen af opgaven med at finde udviklings- og effektiviserings forslag i skolerne for 12,3 millioner kroner.

- Der er lagt rigtig mange kræfter i den her opgave. Både i borger-workshoppen i august, de fire arbejdsgrupper og her i udvalget. Resultatet viser for mig, at der ikke er ret mange effektiviseringer at hente i skolerne på den korte bane. I hvert fald ikke uden at gå på kompromis med kvaliteten, og det vil vi som udvalg ikke anbefale. Nu må Økonomiudvalget se på, hvordan vi løser de budgetudfordringer som de manglende effektiviseringer giver, siger Carine Buurskov.

Effektiviseringsforslagene forventes at komme i offentlig høring fra i morgen den 6. december til den 31. januar, hvorefter det nye Byråd behandler sagen.